KAKO DA ZAŠTITITE I PRAVILNO UTROŠITE SREDSTVA ZA PROJEKTE FINANSIRANE OD STRANE EVROPSKE UNIJE – FINANSIJSKO IZVJEŠTAVANJE, ADMINISTRIRANJE I PRIPREMA ZA REVIZIJU PROJEKATA EU

KAKO DA ZAŠTITITE I PRAVILNO UTROŠITE SREDSTVA ZA PROJEKTE FINANSIRANE OD STRANE EVROPSKE UNIJE – FINANSIJSKO IZVJEŠTAVANJE, ADMINISTRIRANJE I PRIPREMA ZA REVIZIJU PROJEKATA EU

 

Creativo Centar doo Vas poziva na jednodnevni trening „KAKO DA ZAŠTITITE I PRAVILNO UTROŠITE SREDSTVA ZA PROJEKTE FINANSIRANE OD STRANE EVROPSKE UNIJE – FINANSIJSKO IZVJEŠTAVANJE, ADMINISTRIRANJE I PRIPREMA ZA REVIZIJU PROJEKATA EU” koji će se održati u utorak, 14.novembra/studenog 2017. godine u hotelu Hollywood u Sarajevu (Ilidža) sa početkom u 9:30 sati.

 

O TRENINGU

Evropska unija je najveći pojedinačni donator sredstava i finansijske pomoći u Bosni i Hercegovini. U svojim aktivnostima Evropska unija se oslanja na različite finansijske instrumente od kojih je najsveobuhvatniji Instrument pretpristupne pomoći, odnosno IPA. Pretpristupni fondovi Evropske unije predstavljaju suštinsko ulaganje u budućnost zemalja u procesu proširenja i same Evropske unije., a otvoreni su za mnoge subjekte poput institucija vlasti (na svim nivoima), javnih institucija, nevladinih organizacija, razvojnih agencija, drugih neprofitnih  subjekata i sl.

Međutim, dobijanje sredstava i podrške za projekte koje finansira Evropska unija nije jednostavan proces. Čak i kada se obezbjedi ovakva vrsta podrške, korisnici sredstava tokom implementacije svojih projekata često prave greške zbog nepoznavanja pravila i procedura EU, a što u konačnici može dovesti do ozbiljnih sankcija od strane organa Evropske unije i neprihvatanja projektnih troškova.

Dakle, svaki implementator koji ima potpisan ugovor o donaciji finansiran od strane Evropske unije, prilikom realizacije projekata mora poštovati i primjenjivati posebne i opšte odredbe Ugovora o donaciji, pravila programa i fonda iz koga se projekat finansira, uredbe i propise Evropske unije.

Zvanični statistički podaci na nivou cijele Evropske unije, potvrđeni iskustvima zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, pokazuju da nepoznavanje i nerazumijevanje finansijsko –administrativnih pravila predstavlja čest i značajan rizik koji može dovesti do neprihvatljivosti troškova projekta, a čak dovode u pitanje i cijeli projekat.

S tim u vezi, ovaj trening   sadrži  ključne informacije  o  konkretnim  procedurama  i  modalitetima koje Evropska unija primenjuje u oblasti implementacije projekata koja uključuje upravljanje i koordinaciju aktivnosti i projektnih partnera, vođenje budžeta projekata, pripremu finansijskog dijela izvještaja i pravdanje troškova, obaveze korisnika projekta u procesu revizije, savjete i uputstva kako izbjeći najčešće greške i drugim oblastima važnim za uspešnu realizaciju projekata, a koje su sastavni deo Ugovora o donaciji.

Više o sadržaju treninga možete saznati u dnevnom redu u prilogu.

 

CILJ TRENINGA

Cilj treninga je da učesnicima pruži neophodna znanja i približi procedure o provođenju i finansijskom izvještavanju projekata po pravilima Evropske unije, upravljanu budžetom, pripremi za reviziju, najčešćim greškama i načinima da se one izbjegnu.

Učesnici će pored teoretskih znanja, kroz studije slučaja, te praktična iskustva trenera, steći znanja  kako da pravilno provedu projekat prema EU pravilima i na šta da obrate pažnju kako bi  umanjili rizike i izbjegli greške koje potencijalno mogu voditi neprihvatljvosti projektnih troškova.  Nakon treninga, učesnici će biti u stanju da shvate ulogu svih učesnika u provođenju projekta i svaki pojedinačni korak procesa i njihove zahtjeve.

Trening je namijenjen svima koji trenutno implementiraju ili su aplicirali za projekte koji su finansirani iz fondova Evropske unije – direkorima, menadžerima, finansijskim menadžerima, finansijskom i administrativnom osoblju u institucijama koje provode projekte finansirane sredstvima Evropske unije, lokalnim jedinicama vlasti,  nevladinim organizacijama/udruženjima, razvojnim agencijama, konsultanstkim agencijama, javnim preduzećima, koja očekuju skorašnje pozive za bespovratna sredstva, te pojedincima.

O TRENERU/PREDAVAČU

Bojana Slijepčević, rođena u Sarajevu, posjeduje 15 godina iskustva u planiranju, ocjenjivanu, provođenju i kontroli projekata koji koriste sredstva različitih finansijskih instrumenata Evropske Unije kao što su CARDS, PHARE, IPA i ERDF fondovi. Njene specijalnosti su grant sheme, upravljanje projektnim ciklusom i procedure javnih nabavki, kao i priprema projektnih aplikacija, greške i nepravilnosti u projektima i izgradnja kapaciteta u ovim oblastima.

Magistrirala je na vodećem italijanskom univerzitetu „La Sapienza“, u okviru programa „Upravljanje državom i humanitarni poslovi“, a tokom poslovne karijere sarađivala je, između ostalih, sa Ministarstvom spoljnih poslova i evropskih integracija u Crnoj Gori, Direkcijom za Evropske integracije, Ministarstvom finansija i trezora, regionalnim razvojnim agencijama, jedinicama lokalne samouprave i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini, Kancelarijom za evropske integracije, Ministarstvom finansija, jedinicama lokalne samouprave i nevladinim organizacijama u Republici Srbiji i nizom inostranih i međunarodnih institucija i organizacija.

Bojana Slijepčević je certificirani trener, specijalizovana za obuke na teme ključnih i neophodnih elemenata finansijskih instrumenata Evropske Unije. Kao predavač, posjeduje sposobnost da sa lakoćom prenese znanje na razumljiv i neposredan način. Posvećenost i stručnost potvrđene su kroz dugi niz uspješnih obuka.

 

PROCEDURA ZA PRIJAVLJIVANJE

Popunjen prijavni obrazac u prilogu pošaljite na e-mail adresu: treninzi@creativocentar.ba

Pored ovog obrasca potrebno je dostaviti skenirano Uvjerenje o poreznoj registraciji (JIB). U roku od 24 sata od dostavljanja prijave, dobićete predračun koji trebate uplatiti na račun Creativo Centar doo. Potvrdu o uplati potrebno je poslati mailom na e-mail adresu:

treninzi@creativocentar.ba

Originalni račun ćemo Vam uručiti na treningu.

 

CIJENA UČEŠĆA

Cijena učešća je 149 KM (bez PDV) po osobi, a za drugu osobu iz iste organizacije cijena 129 KM (bez PDV). U cijenu je uključena kotizacija, seminarski materijali, certifikat o učešću, ručak i kafa/čaj na pauzama.

ROK ZA PRIJAVE: Prijave na trening i uplate se prihvataju do 10. novembra/studenog 2017. godine (petak) do 16:00 sati. Broj učesnika treninga je ograničen.

 

Radujemo se vašem dolasku!!!

Dnevni red - FINANSIJE I REVIZIJA PROJEKATA EU
Title: Dnevni red - FINANSIJE I REVIZIJA PROJEKATA EU (0 click)
Caption:
Filename: dnevni-red-finansije-i-revizija-projekata-eu.pdf
Size: 423 KB
PRIJAVA ZA TRENING
Title: PRIJAVA ZA TRENING (0 click)
Caption:
Filename: prijava-za-trening-2.docx
Size: 48 KB